Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Έγγραφο της ΤUI ! ! ! (ταξιδιωτικού κολοσσού ΤUI)

Στα μέσα Οκτωβρίου οι tour operators του ταξιδιωτικού κολοσσού ΤUI που ανήκει σε ομίλους Ευρωπαϊκών τραπεζών απέστειλαν σε ξενοδόχους αρχικά της Ρόδου και στη συνέχεια της Κω και των Χανίων έγγραφο με το οποίο τους ζητά να υπάρχει πρόβλεψη να τους πληρώσει σε δραχμές σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος. 
Το έγγραφο μάλιστα αφορά συμβόλαια ήδη υπογεγραμμένα για το 2012.
Η TUI θέλει να είναι κατοχυρωμένη για παν ενδεχόμενο, ακόμη και για έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

Κάτι που σημαίνει αλλαγή νομίσματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση επιστροφή στις δραχμές.


Αν δείτε, τους περασμένους μήνες, ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθαμε σε αυτήν την κατάσταση ήταν η παραπληροφόρηση και το γεγονός ότι οι αγορές έκαναν σπασμωδικές κινήσεις χωρίς να συνεκτιμούν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα. 
Είχαμε σειρά ανεύθυνων δηλώσεων από τους ευρωκράτες και τους πολιτικούς που ταρακούνησαν τις αγορές. Είναι παράλογο να υπάρχουν αμφισβητήσεις και φόβοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις ειδικά από την ΤUI η οποία προέρχεται από μια χώρα (Γερμανία) η οποία είναι απολύτως δεσμευμένη στο στόχο της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.


Επιστολή είχε σταλεί από την ΤUI για να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης τμήματος της σύμβασης μεταξύ ενός Έλληνα ξενοδόχου και ενός tour operator από τη Νορβηγία σε σχέση με το νόμισμα, όλα αυτά ήταν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επικοινώνησε αμέσως o Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης με τον αντιπρόεδρο της ΤUI που είναι και Διευθυντής των Διεθνών Υποθέσεων όλης της εταιρείας παγκοσμίως, προκειμένου να του εκφράσει της εντονότατη δυσαρέσκειά μας και να του πει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παροτρύνει τους ξενοδόχους της κανένας να μην υπογράψει οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση σε συμβόλαιο. Εδειξε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος να μη γνωρίζει ότι η ΤUI Νορβηγίας έχει αποστείλει τέτοια επιστολή.


Για αυτό την επόμενη μέρα o Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης του έστειλε επιστολή στην οποία επισυνάψαμε και το έγγραφο της ΤUI Noρβηγίας, και έχει πρωτοκολληθεί στο υπουργείο μας με αριθμό πρωτοκόλλου 639 και ημερομηνία 14/10/2011, με την οποία του ξεκαθάριζε ότι 


"αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, εμείς δεν τα δεχόμαστε, εκφράζουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας, δεν καταλαβαίνουμε τι νοοτροπίες είναι αυτές"


Πρόκειται στην ουσία για τα "ψιλά γράμματα" των συμβολαίων που ασφαλίζουν τις εταιρείες που υπογράφουν συμβόλαια σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος όπως φυσική καταστροφή, αλλαγή νομίσματος και άλλες αιτίες. Αυτό ισχύει και έχει ζητηθεί και από άλλες χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.


Πρακτικές οι οποίες αμφισβητούν κεκτημένα και δημιουργούν σύγχυση στην αγορά είναι απρεπείς και αντιδεοντολογικές.


 Τελειωμό δεν έχουν τα υβριστικά και ντροπιαστικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα αφού τώρα δείχνοντας την «μεγαλοψυχία» τους μας καλούν να πληρώσουμε αν δεν έχουμε σε ευρώ, σε δραχμές ή ακόμα και να τους δώσουμε κατσίκες βουνίσιες!
Πρόκειται για σχόλια που μειώνουν την περηφάνια κάθε Έλληνα που κάθε μέρα βλέπει την χώρα του να γίνεται ο περίγελος των ξένων.
Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Michael O´Leary.
«Δεν είμαστε ψωροπερήφανοι. Δεχόμαστε οποιοδήποτε νόμισμα. Ακόμη και κατσίκες βουνίσιες», δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph, o πρόεδρος της Ryanair, Michael O'Leary, ερωτηθείς εάν η εταιρεία θα δεχόταν εξόφληση εισιτηρίων σε... δραχμές.
Όπως εκτίμησε ο O'Leary, θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη από ένα υποτιμημένο ελληνικό νόμισμα. 



«Θα υπάρξει μια τουριστική έκρηξη. Για την Ελλάδα, η τουριστική βιομηχανία θα γίνει σημαντικότερη παρά ποτέ», ανέφερε.


Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του low cost αερομεταφορέα κάνει προκλητικές ή και εκκεντρικές δηλώσεις. Πολλές φορές τα βρετανικά -και όχι μόνο- media τον έχουν χαρακτηρίσει “αγαπημένο τους παιδί” εξαιτίας της... τροφής των σχολίων που τους παρέχει αφειδώς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ryanair έχει βάλει τρεις νέους, ελληνικούς προορισμούς στα δρομολόγιά της: την Κω, την Κέρκυρα και την Κρήτη.



Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι πολίτες, οφείλουμε να σεβόμαστε απόλυτα τα σύμβολα της πατρίδας μας, όπως τη σημαία μας και το νόμισμά μας. 
Πόσο δε μάλλον, όταν το νόμισμά μας είναι το νόμισμα, της νομισματικά ενοποιημένης Ευρώπης.
Θα ήταν προδοτικό και ποινικά κολάσιμο, εάν συναινούσαμε σε μια τέτοια κατάφορη προσβολή, του εθνικού μας ευρωπαϊκού νομίσματος.
Σε ένα αντίστοιχα υποθετικό σενάριο, θα μπορούσε να μας ζητηθεί να δεσμευτούμε για το νέο τάχα χρώμα της Ευρωπαϊκής μας σημαίας, σε ερυθρό. 

Θα το κάναμε; 
σε καμία περίπτωση να μην δεχτούμε να προβούμε, σε οποιεσδήποτε συζητήσεις, ή συνεννοήσεις, προσβλητικές για την εθνική μας ακεραιότητα, το νόμισμά μας το ευρώ και κυρίως για την ενιαία νομισματική μας ενότητα, για την οποία αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: